Perneczky László képviselő

Újpesti klíma stratégia: a koronavírus csak ujjgyakorlat volt

2020. május 25. - Pandras

2020. év elejét sajnos nagymértékben a koronavírus, és annak társadalmi hatásai dominálták. Közel 50 éve jelent meg A növekedés határai című zöld alapmű, amely a túlfogyasztás és túlnépesedés okozta klíma- és ökológia válságokra készített forgatókönyveket. Előrejelzéseik nem jóslatok, hanem sorra megvalósuló tények és jelenségek - a koronavírus járvány is ide sorolható.  A jó hír, hogy van remény. A rossz hír, hogy a COVID-járvány csak egy könnyű ujjgyakorlat volt - fel kell készülnünk globális szinten - de Újpesten és egyénileg is.

"40 évvel ezelőtt, elméletben még volt lehetőség lelassítani a dolgokat egy egyensúlyi állapotig. Ez most már nem lehetséges. Egy olyan szakaszba jutottunk ahol már kontrollálhatatlan a klíma. Most el kell kezdenünk a rugalmasság növelésére koncentrálni." - fogalmaznak az 1972-es Limits to Growth tanulmány szerzői 2020-ban.

Újpest pedig folyamatosan felkészül. Folyamatban van a Újpesti Klímastratégia és a kapcsolódó konkrét intézkedési tervek kidolgozása. A lakosság véleményét, javaslatait és segítségét is várjuk! 

climate-change7.jpg

20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítjuk meg a "Klímatudatosság erősítése Újpesten" programot, amelynek keretében a járvány utáni első képviselő-testület fogadhatja el a kerületi klímastratégiát - és ha tavasszal nem is lehetett, de a kapcsolódó szemléletformáló programokra is sor kerül még idén. 

Mint az Újpesti Klíma-és Környezetvédelmi Bizottság elnöke fontosnak tartom, hogy minél szélesebb kört vonjunk be - ezért is jött létre a hivatalos bizottság mellett az a nyilvános Klíma-és Környezetvédelmi Műhely, amelybe a civil szervezetek, helyi vállalatok, intézmények és a lakosság részvételét is várjuk.  

A jövőnkről a jelenben tudunk közösen gondolkodni, döntést hozni és cselekedni. Városunk akkor lesz élhetőbb, kellemesebb hely, ha egységes és helyes célokat tűzünk ki következő évtizedekre.

Kérem tekintsék át Újpest Klímastratégiájának szövegtervezetét, amit EZEN a LINKEN találhat. Ne ijedjenek meg, közel 120 oldal az anyag, ami egy sor konkrét intézkedést is körvonalaz - víz, időjárási szélsőségek, hulladék, közlekedés stb. Akinek ez sok, még május végig kitöltheti a Lakossági kérdőívünket, amit pedig EZEN a LINKEN tudnak elérni. Ez egyszerű, nyitott kérdéseket tartalmaz és nem muszáj hozzá a stratégiát behatóan ismerni! 

Kérem, küldjék el javaslataikat, véleményüket. Véleményüket külön nekem is elküldhetik a perneczky.laszlo@gmail.com címre - illetve ugyanitt lehet jelentkezni az újpesti klíma- és környezetvédelmi műhelybe is.

covid-climate.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://joszomszedsag.blog.hu/api/trackback/id/tr2815716488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása