Perneczky László képviselő

Itt van az ősz, itt van újra, itt a lombzsák s komposztláda...

Hull az elsárgult levél…. 

2020. november 06. - Perneczky László

A lehutllott levelek csúsznak, a családi házak előtti járdákat pedig az ott lakóknak kell tisztán tartania! Tavasszal-nyáron gyom és fű, ősszel lehullott falevél, télen hó és sár - mindig van feladat a kertben és a ház előtt. 

Az avar védi és táplálja a talajt!

Zöldhulladék valójában nincs is, csak zöldjavak: a lehullott lomb is értékes tápanyag a talajnak, csak a betonjárdán nincs jó helyen. Takarítás közben nem muszáj ám az utolsó száraz levelet is összegereblyézni a zöldfelületekről! A talajnak kell a védő takaró és a tápanyag - ha mindent felkaparunk, csupán betonkeményre keményedett föld marad. Közterületeken a fák és sövények tövébe is gyűjthetjük az avart, esetleg egy kis földkaréjjal megtámasztva. 

komposztlada.jpg

Komposztálni könnyű!

Az összegerelyézett leveleket könnyű a kert végében - de akár lakótelepi házak között is - komposztálni: falevelekből, fűből, konyhai zöldhulledékből kiváló humusz készíthető.

A tiszta zödlhulladék nem büdös, nem vonzza a rágcsálókat és rovarokat! Egy egyszerű komposztptizma (vagyis levélkupac) is komposztálódik, de Újpest önkormányzata idén is biztosít  ingyenes komposztládákat és komposzmester-képzést! 

ÚJPESTI KOMPOSZTÁLÁSI MINTAPROGRAM részletei és jelentkezési lapja itt található.
Jelentkezési határidő: NOVEMBER 9  - komposzt@ujpest.hu  ! 

komposzt-2.png

Ingyenes lombgyűjtő zsák - Istvántelken házhoz viszem! 

Aki mégis inkább a FKF KERTI ZÖLDHULLADÉK GYŰJTÉS keretében szeretné elvitetni a lombokat, azok számára Újpest Önkormányzata biztosít néhány ingyenes, szaványos, biológiai úton lebomló 
LOMB ÉS ZÖLDHULLADÉK  GYŰJTŐ ZSÁKOT

zsak2.png

A zsákokat megegyezés szerint átveheti Istvántelken, akár házhoz is viszem!
Kérem, jelezze igényét, szóljon a szomszédoknak is!

PERNECZKY LÁSZLÓ
önkormányzati képviselő, Újpest-Istvántelek
Perneczky.Laszlo@gmail.com
+36 20 39 00 566
facebook: https://www.facebook.com/Perneczky.Laszlo/
messenger: perneczky.laszlo

A bejegyzés trackback címe:

https://joszomszedsag.blog.hu/api/trackback/id/tr2316274502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása